Σνόουντεν: Πέντε σημάδια ότι παρακολουθούν το smpartphone σας


Ο ίδιος ο Ε.Σνόοουντεν αποκαλύπτει πως η ασφάλεια που προσφέρουν τα smartphones είναι όχι μόνο μηδενική αλλά και αποτελούν πραγματικές «παγίδες» για όποιον έχει την αίσθηση ότι μιλάει μόνος του στον πλανήτη αυτόν και τον ακούνε αυτοί που θέλει.
Τουναντίον, τον ακούνε (και) αυτοί που θέλουν.

O Σνόουντεν θέλοντας να αφυπνίσει τους πολίτες όλου του κόσμου ως προς το ότι τα κινητά τηλέφωνα έχουν πλέον μετατραπεί σε συσκευές παρακολούθησης που αυτόματα δημιουργούν ηλεκτρονικά «φακελώματα» και αποτελούν και GPS συσκευές.
Μάλιστα,  έδωσε και ένα απτό παράδειγμα, όπως ο θάνατος της Μαρί Κόλβιν, Αμερικανίδας δημοσιογράφου που εργαζόταν για τους Sunday Times του Λονδίνου η οποία σκοτώθηκε από πυρά όλμου στη Χομς.
«Οι εκπομπές ραδιοσυχνοτήτων των επικοινωνιών της είχαν υποκλαπεί από τον συριακό στρατό», είπε.  Τα smartphones τους, μπορεί να μολυνθούν από προγράμματα malware, για να μεταδίδουν πληροφορίες σχετικά με το σημείο όπου βρίσκεται ο ίδιος ο χρήστης ακόμα και όταν αυτά βρίσκονται σε «κατάσταση πτήσης» ή είναι απενεργοποιημένα.
Εμείς να προσθέσουμε ότι: Ο εντοπισμός ενός ατόμου με κινητό τηλέφωνο όσο αρχαίο και αν είναι αυτό είναι ανά πάσα στιγμή εφικτός. Όμως, η ανάκτηση των δεδομένων των smartphones μπορεί να συμβεί μόνο από πολύ κοντινή απόσταση. Έτσι αν δείτε στις 11 το βράδυ, σε κάποιο μπαρ κάποια όμορφη κυρία με λάπτοπ ξαφνικά να παίρνει θέση δίπλα σας και να παραγγέλνει ποτό το οποίο δεν αγγίζει, να κάθεται για ένα μόλις τέταρτο και να φεύγει, ενώ εσείς είστε, αστυνομικός, δημοσιογράφος, δικαστικός, επιχειρηματίας, δικηγόρος κ.λ.π τότε κάτι πολύ ύποπτο συμβαίνει.
Πέντε σημάδια ότι παρακολουθείστε
Οι ειδικοί επισημαίνουν τα εξής πέντε χαρακτηριστικά σημάδια που προειδοποιούν για την παραβίαση της ιδιωτικότητας.
Το κινητό συμπεριφέρεται γενικά περίεργα, σαν να παίρνει μόνο του πρωτοβουλίες. Η οθόνη φωτίζεται ξαφνικά και χωρίς λόγο. Ανοίγει και κλείνει σε τυχαίες στιγμές. Κάνει περίεργους θορύβους. Όλα αυτά θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι η συσκευή βρίσκεται υπό παρακολούθηση.
Η μπαταρία αδειάζει υπερβολικά γρήγορα και απότομα: ακόμα κι αν είναι σχετικά παλιά και πολυχρησιμοποιημένη, η μπαταρία του κινητού αποφορτίζεται με ομαλό σχετικά τρόπο. Όταν η μπαταρία «πεθαίνει» απότομα, αυτό σημαίνει ότι συμβαίνει κάτι περίεργο.
Διαρκής θόρυβος: αν κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας ακούσει κανείς έναν ασυνήθιστο και μακρόσυρτο θόρυβο, το τηλέφωνο έχει παραβιαστεί.
Παράξενα μηνύματα: είναι γνωστό ότι πολλοί διαδικτυακοί απατεώνες χρησιμοποιούν τα SMS για να χακάρουν τηλέφωνα. Ωστόσο, αν αρχίσει ένα τηλέφωνο να δέχεται μηνύματα με ασυνήθιστους χαρακτήρες και ακατανόητα σύμβολα, δεν αποκλείεται να είναι θύμα παρακολούθησης.
Υψηλή κατανάλωση στα δεδομένα. Αν κάποιος γνωρίζει το πάγιο που καταναλώνει και ξαφνικά αρχίζει να το υπερβαίνει παρότι δεν άλλαξε κάτι στη χρήση του κινητού, αυτό σημαίνει ότι το τηλέφωνο του παρακολουθείται. Αν δηλαδή ξαφνικά διαπιστώσει ότι η κατανάλωση των data αυξάνεται χωρίς να έχει αλλάξει συνήθειες χρήσης και ο λογαριασμός είναι αδικαιολόγητα φουσκωμένος, ενδέχεται το κινητό να έχει πέσει θύμα «κατασκοπικού» software.

Source: xalase